bublanina

Třešňová bublanina

Bublaninu miluju od dětství. Zrovna minulou sobotu jsem byla u babičky Mařenky, tak jsem ji prosila, ať mi ji příště upeče. Babička pak bohužel zjistila, že v mrazáku už nemá žádné třešně ani rybíz, tak si prý musím počkat do léta! Achjo! Už aby to bylo! Jestli vám nějaké ještě zbyly, tak ji určitě upečte a dejte si aspoň dva kousky za mě!

Koláčová forma o průměru 24 cm / 6 porcí
Doba přípravy: 20 minut + 40–50 minut pečení

1 hrnek mouky (1:1 polohrubá a hladká)
1 vrchovatá lžíce domácího vanilkového cukru
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu

2 čerstvá vejce
½ hrnku hnědého cukru
60–100 ml mléka
100 ml smetany (31%)
700 g třešní
máslo na vymazání formy
hrubá mouka či dětská krupička na vysypání formy

1. Předehřeju si troubu na 180 °C. Koláčovou formu vymažu máslem a vysypu ji hrubou moukou nebo dětskou krupičkou.

2. Do mísy si prosiju mouku a vanilkový cukr s kypřicím práškem. Přidám špetku soli, citronovou kůru a pořádně promíchám.

3. V mixéru ušlehám vejce s cukrem do pěny. Přiliju trochu mléka a po lžících začnu přisypávat i prosátou mouku s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem. Postupně do šlehače přilévám smetanu i zbylé mléko.

4. Nevypeckované třešně rozdělím na dvě hromádky a jednu nasypu do připravené formy. Přeliju těstem a to pak posypu zbytkem třešní. Peču zhruba 40 až 50 minut.

bublanina1

2 komentáře k “Třešňová bublanina

  1. kolik gramu je 1hrnek mouky? Dekuji 🙂

  2. Dobrý den, mohu se zeptat odkud máte tu formu? Je skvělá. Děkuji Helena

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *